Duitse Kranenburg winkelwalhalla voor Nederlanders

Kranenburg in het Duitse Niederrhein is gelegen vlakbij de grens met Nederland, slechts 5 kilometer van Groesbeek en 12 kilometer van Nijmegen. De lokale economie in Kranenburg floreert mede dankzij de gunstige ligging ten opzichte van Nederland en de prijsverschillen op consumentenartikelen tussen Nederland en Duitsland. Kranenburg was zo’n dertig jaar geleden een plaatsje waar werkelijk niets gebeurde. De middenstand leidde een zieltogend bestaan, jongeren trokken weg naar de grote steden in het Ruhrgebied. Er was nauwelijks perspectief voor dit kleine stadje aan de grens met Nederland. Hoe anders is het nu in Kranenburg: de plaatselijke middenstand kan haar geluk niet op want Nederlandse grensbewoners kiezen massaal voor winkelen in Duitsland.

Enkele decennia geleden kochten veel Nederlanders een huis in Kranenburg en omstreken. De prijs voor een woning is in Duitsland nog betaalbaar en de hypotheekrente laag. Ook kan men – weliswaar onder bepaalde voorwaarden – genieten van de hypotheekrente-aftrek die ook voor Nederlanders geldt. Kortom: voor veel Nederlanders bleek verhuizen naar Kranenburg en een emigratie naar Duitsland financieel aantrekkelijk. Momenteel is meer dan 20% van de Kranenburgers van Nederlandse afkomst.

Het winkelaanbod van het stadje is natuurlijk met de bevolkingstoename meegegroeid. Er is een ringweg gekomen die het centrum ontlast van het toenemende autoverkeer en is er nieuw winkelgebied gekomen met diverse winkels in het gehele consumentensegment. Niet alleen de Kranenburgers ook de Nederlanders doen er de dagelijkse boodschappen in het winkelcentrum de Groβe Haag. De grootste winkelmagneet zijn vooral de benzineprijzen, deze liggen al sinds het “kwartje van Kok” in 1991 zo’n 20 cent per liter lager dan in Nederland. Hierdoor is het nadeel dat men toch moet omrijden en daardoor extra kilometers maakt weggenomen.

Kranenburg heeft momenteel 2 benzinepompen die de drukte vaak maar nauwelijks aan kunnen. Regelmatig ontstaat er een flinke file voor een van de pompen. De gemeente heeft onlangs bekend gemaakt dat er daarom nog wel een extra pompstation bij kan. Het winkelcentrum de Groβe Haag is goed bereikbaar direct vanaf de ringweg rond Kranenburg en is voorzien van een ruime parkeerplaats. Wie de auto met de gele kentekenplaten telt komt als snel tot de conclusie dat het voornamelijk Nederlanders zijn die winkelen in Kranenburg. Het blijkt dat zeker meer dan de helft van alle auto’s op de parkeerplaats en een Nederlands kenteken hebben.
De Groβe Haag is een winkelgebied met een breed aanbod van winkels. De Duitse discount drogisterijketen DM heeft er een grote winkel en ook Deichmann de speciale schoenenwinkel is er aanwezig. Op het terrein bevinden zich maar liefst drie supermarkten, te weten Rewe en de prijsvechters Penny Markt en Aldi Süd. Nederlanders gaan overigens graag winkelen in deze Aldi Süd omdat in Nederland uitsluitend de Aldi Nord is gevestigd. Volgens veel Duitsers die de kwaliteiten van de beide supermarkten kennen is de Aldi Süd een betere winkel dan de Aldi Nord. Het assortiment van de Aldi Süd is breder en wordt ook de kwaliteit van de producten er beter beoordeeld.
Het stadsbestuur van Kranenburg is voornemens om het aantal winkels verder te vergroten om aan de toenemende behoefte van de prijsbewuste Nederlandse consument te voldoen.